Ministrul trage semnalul de alarmă: „Atenție: Risc de fraudă!” Toți românii trebuie să afle urgent
Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a venit cu un avertisment deosebit de important pentru români ca să nu cadă pradă naivității lor.
Pe fondul tensiunii provocate de pandemie, ministrul Năsui avertizează că sunt trimise mail-uri false către solicitanți de granturi. Persoanele respective avansează diverse propuneri comerciale. Acestea nu sunt însă susținute de nicio decizie a Guvernului sau a altei instituții a statului.
„[…] cineva cu adresa de e-mail contact@anunturi-monitorul-oficial.ro trimite solicitanților de granturi vestea că au fost admiși. După care, evident, le fac diverse propuneri comerciale. Acest mesaj este o minciună. Acea adresă nu aparține ministerului sau vreunei instituții sau agenții de stat. Singurul mod de comunicare al ministerului cu cei care solicită granturi este prin platforma de granturi făcută de STS. Ministerul nu vă va recomanda niciodată să alegeți servicii comerciale de la anumite firme. Alegerea partenerilor dumneavoastră de afaceri este strict a dumneavoastră.”
Claudiu Năsui, ministrul Economiei, într-un mesaj publicat pe Facebook
Fraudele, în special cele bancare, mai numeroase ca niciodată
Situația din 2020, continuată în 2021, i-a făcut pe atacatorii cibernetici să acționeze mai agresiv ca niciodată, prin tehnici uneori mai rafinate. Iar infractorii cibernetici pot fi foarte creativi când vine vorba de escrocarea oamenilor.
Aceștia pot folosi o varietate de metode pentru a-și viza victimele, de la impersonarea oficialităților guvernamentale la crearea unor piețe online false. De nenumărate ori s-au dovedit a fi foarte flexibili, adaptându-și escrocheriile în funcție de diferite subiecte actuale.
Ba chiar recent Comisia Europeană a realizat un sondaj privind experiența consumatorilor în ceea ce privește frauda și escrocheriile și a constatat că peste jumătate dintre europenii chestionați au experimentat cel puțin unul dintre tipurile de escrocherii despre care au fost chestionați în ultimii doi ani.
Specialiști în securitate cibernetică au identificat cinci scheme comune prin care escrocii încearcă să păcălească victimele, scopul fiind banii acestora, în aproape orice perioadă a anului și indiferent de ceea ce este de actualitate. Poți învăța despre toate acestea aici.